De gedachten van Meisje Bloem - lesboek

De verhaaltjes in het prentenboek Meisje Bloem passen in de huiselijke sfeer en in een kringgesprek of in andere delen van een lesprogramma. Dit lesboek geeft aanknopingspunten aan leerkrachten, maar ook aan ouders die willen doorpraten over wat Meisje Bloem ontdekt over het ‘zichzelf zijn’. 

 Bij elk verhaaltje heeft het lesboek een gespreksthema gekozen dat van toepassing is op deze tekst, bijvoorbeeld: ‘kijken naar jezelf’, ‘vasthouden aan wat jij goed vindt’, ‘de grappige kant zien’, ‘delen’, ‘blij huilen’. De thema’s vormen eigenschappen, die een kind, een mens, nodig heeft om zijn eigen weg te kunnen gaan. Met de informatie kan de leerkracht het verhaaltje verdiepen en het kringgesprek voeren. De leerlingen kunnen met een vraag in het lesboek die eigenschappen in zichzelf bewust worden. Met een doe-element gaan de leerlingen het thema ervaren.

Het kringgesprek

Het kringgesprek verloopt in drie stappen. Iedere stap wordt aangegeven met één of meer zwarte bolletjes: de aanknopingspunten.

Stap 1:  we verdiepen ons in het thema van het verhaaltje: wat ontdekt Meisje Bloem in zichzelf? (●)

Stap 2:  we bedenken of wij in ons eigen leven herkennen wat Meisje Bloem in zichzelf ontdekt. (●●)                            

Stap 3:  we beleven, wat Meisje Bloem in zichzelf ontdekt. (●●●)

De leerkracht kan met de leerlingen alle drie stappen doen of de leerkracht kiest voor één of twee van de stappen. Het gaat erom dat de leerkracht en de leerlingen zich verdiepen in Meisje Bloem, die zichzelf is. En wat zij meemaakt betrekken op zichzelf.  Lees verder

Bekijk als voorbeeld de aanknopingspunten van drie verhaaltjes:

De aanknopingspunten van alle 52 verhaaltjes uit het prentenboek zijn gebundeld en als lesboek De gedachten van Meisje Bloem te koop in de webshop.   

Knippopje Meisje Bloem

Als activiteit bij het (voor)lezen van het prentenboek Meisje Bloem en het bijbehorend lesboek is een knippopje uitgebracht. Kinderen kunnen het kleuren, er in tekenen en kunnen het popje uitknippen, thuis of in de klas of op een verjaardagspartijtje.

Het popje kan gemaakt worden met de bouwplaat van 300 grams mat/wit papier, zie webwinkel. Dan is het stevig en kan het popje goed staan. Meisje Bloem en haar dozen kunnen gekleurd worden met kleurpotlood, stiften, krijt. In de dozen kan getekend worden wat zij vindt. Vervolgens wordt de bouwplaat uitgeknipt. Het uitgeknipte deel wordt rond gevouwen en de uiteinden worden over elkaar heen geplakt.

Met het popje kan in een zelfgemaakt poppenhuis van dozen gespeeld worden. Met het popje kunnen ook gesprekken gevoerd worden in de kring. We kunnen met Meisje Bloem praten over hoe wij de wereld leuker kunnen maken.

De bouwplaat is te koop via de webshop.

 

Kleurplaat Meisje Bloem

Kleur en zoek de vier spulletjes die Meisje Bloem vindt in de dozen. In de witte ruimte naast haar hoofd, kunnen we schrijven of tekenen wat Meisje Bloem denkt. We kunnen ook voorwerpen toevoegen die Meisje Bloem ook heeft gevonden, zoals een grote lepel, een hoed, een vlieger.

Download gratis hier kleur en zoekplaat.