Meisje Bloem is blij - liedje.

Meisje Bloem is blij is een kinderliedje in het kader van het prentenboek Meisje Bloem in drie coupletten en een refrein. Het liedje leent zich voor een activiteit in de klas bijvoorbeeld als afsluiting van een voorgelezen verhaal of na een kringgesprek.  

Het liedje over Meisje Bloem is een tekst gemaakt op de melodie van het bekende oude Franse kinderliedje La Chanson des couleurs, bekend in Nederland als het liedje Hoofd schouders, knie en teen.

Het bekende Nederlandse liedje Hoofd schouders, knie en teen heeft geen refrein. De makers hebben van het couplet “Meisje Bloem is blij” het refrein gemaakt. De melodie is weliswaar gelijk aan de coupletten, maar de boodschap van het boek, dat Meisje Bloem blij en krachtig zegt: “Ik ben Bloem, zo wil ik het doen”, keert nu na elk couplet terug. Elk couplet is de emotie van één verhaaltje uit het prentenboek, totaal vier emoties: blij, boos, bang en verdrietig. De tekeningen bij de verhaaltjes komen terug in de animatie. 

Het liedje werd ingezongen door mezzosopraan Karin Brunt. Muzikaal arrangement Arnold van Dongen. Backing Vocals Oirana van Dongen, Arnold van Dongen en Film edits Boaz van Dongen (van Dongen producties)  

Er is ook een karaokeversie van gemaakt waarbij de tekst meegelezen kan worden:

Tekst van het liedje:

Refrein (verhaaltje 1. Meisje Bloem)

Meisje Bloem is blij, is blij
Ze zegt: De wereld is van mij, van mij
Ik ben Bloem, ik ben Meisje Bloem
Ze zegt: zo, wil ik het doen, ik het doen.
 

1e Couplet (verhaaltje 26. De hoed)

Meisje Bloem is boos, is boos
Dus plukt ze een roos, een roos
En die zet ze boven op haar hoed
Dan is ze morgen weer goed, weer goed.
 

Refrein.

 2e Couplet (verhaaltje 35. De zaklamp)

Meisje Bloem is bang, is bang
Maar niet voor lang, niet voor lang
Meisje Bloem ziet een griezelig spook
want de poes Pien van de buren, is er ook, is er ook. 

Refrein.

 3e Couplet (verhaaltje 5. De pop)

Meisje Bloem heeft verdriet, heeft verdriet
iemand om te spelen heeft ze niet, heeft ze niet
Meisje Bloem vindt een hele lieve pop
Daar fleurt ze helemaal van op, van op.

Refrein.

 

Tekst is de downloaden op de volgende link

 Hoofd schouders, knie en teen is ook een gebarendansje waarbij de leerlingen hun lichaamsdelen die bezongen worden aanwijzen. Meisje Bloem is blij gaat over haar emoties en tijdens het zingen laten we haar emoties zien in ons gezicht en in ons lichaam: kijk blij als ze blij is, boos als ze boos is, bang als ze bang is, verdrietig als ze verdriet heeft. Zo wordt het liedje een oefening in het emoties tonen.