Boekrecensie LETS

Boekrecensie
Een winkeltje op mijn vloerkleed

Een winkeltje op mijn vloerkleed gaat over de wereld van Fleurtje en Floor. Zij zijn 2 zusjes, die ondernemend in het leven staan en hun mogelijkheden benutten. Ze hebben elk een schooltas, een moestuin en goede ideeën. Met de grote opbrengst van hun moestuin gaan ze aan de slag. Ze spreken mens en dier aan om hun schatten (appels, peren en groenten) te ruil aan te bieden, om zo hun schatten uit te bereiden op allerlei vlakken. Zoals het krijgen van spullen, hulp, vrienden en samenwerking met anderen mensen waardoor hun belevingswereld groter wordt.

Bij het leesboekje zit een lesbrief waarin leerkrachten/ouders uitgenodigd worden om de thema's uit het boekje met de kinderen samen te bespreken, uit te diepen en om ze te laten.
samen uit te beelden en te beleven. Het leesboekje gaat over ruilen en wat er allemaal samen kan hangen, zoals eerlijk delen, onderhandelen, de waarde van iets, duurzaamheid, in het nu zijn en creatief zijn. Het gaat over de noot en het plezier van ruilen en doorgeven. Het is een soort prentenboek met korte stukjes tekst erbij. De tekeningen zijn eenvoudig, beeldend en grappig.


Ik ben verrast van de vele mogelijkheden die in dit boekje worden gebracht. Het doet mij denken aan een vakantie met mijn gezin in een klein vakantiehuisje op de Veluwe. Mijn kinderen waren toen 3 en 5 jaar. We hadden weinig speelgoed meegenomen en in het huisje waren precies de spullen die we nodig hadden om het goede te hebben. De kinderen waren een dag bezig om een herinneringsspel te maken door te tekenen, te kleuren, te knippen en later natuurlijk nog te spelen. Ik realiseerde me toen: wat heb ik thuis toch veel spullen als ik met veel minder kan!


Deze herinnering roept het boekje bij mij op. Met een heel simpel verhaal, mooi uitgevoerd, kun je eindeloos aan de slak. Misschien wel het zo simpel uitgevoerd is, kun je er alle kanten me op. Terwijl zijn de thema's die besproken worden heel actueel en leuk om ze op deze manier met kinderen te bespreken en te beleven. Jong geleerd, oud gedaan!


Een winkeltje op mijn kleed, over de wereld van Fleurtje en Floor, geschreven en getekend door Clémence Leijten en Joris Leijten.
Een uitgave van Joleijt educatieve producten Nijmegen, geschreven op niveau AVI-M4 en CLIB-4 Kinderen kunnen zelf lezen na ongeveer 12 maanden leesonderwijs, leeftijd van 7 tot 9 jaar, en voorgelezen vanaf 4 jaar.

Lidy Meurs (0463)