Bloemetje 151. Jolijt.

Door: Joris Leijten
Jolijt is een oud woord dat we niet vaak meer gebruiken.  
Jolijt betekent volgens Van Dale: “blijdschap. vreugde, genoegen, plezier.¹ Mensen maken in een situatie jolijt met hun gevoel. Het gevoel jolijt maakt blij.

Meisje Bloem vindt een fles, waaraan ze ruikt. “Het is geen gewone fles, denkt ze, het is een toverfles. ‘Wie ruikt aan de fles zal veranderen in ennuh… in ennuh in ennuh… een madeliefje.’ Bloem ruikt aan de fles. ‘Nu ben ik een echte bloem, een madeliefje’, zegt ze. Meisje Bloem denkt aan haar opa. Ze zegt: ‘Hij noemde mij een made-liefje, omdat hij mij lief vond.’ Meisje Bloem zegt: ‘Opa zei ook altijd: “Bloem geef me een zoen.“ ’ Meisje Bloem wordt blij als ze daar weer aan denkt, haar ogen glimmen en ze rijmt: ’Bloem geef me een zoen. Ja opa, dat zal ik doen.’ “(11. De fles). Meisje Bloem voelt jolijt. Tussen haar overleden opa en haarzelf was een gevoel van blijdschap, genoegen en plezier.

Precies 20 jaar geleden kwam ik er bij toeval achter dat het woord  “jolijt” ook een samenstelling is van mijn naam. Ik heet Joris Odonti Leijten. Daarom heb ik in 2005 na het afronden van mijn museologische opleiding publieksbegeleiding op de Reinwardt academie Amsterdam (2004) besloten om een uitgeverij  ‘Joleijt’ op te richten om educatieve producten te maken. (“Joleijt”, met een ‘e’ van wegen mijn naam Leijten.)  Leerzame (educatieve) producten met blijdschap, vreugde, genoegen en plezier, wilde ik maken, want ik ga uit van de stelling dat je pas leert als je iets leuk vindt.                                 

De eigenschap jolijt werd het motto van uitgeverij “Joleijt”. Uitgeverij Joleijt maakt educatieve producten, prentenboeken, leesboekjes, lesprogramma's en theater over geschiedenis, persoonlijke groei en duurzaamheid om daarmee “de wereld een beetje leuker” te maken en “vrolijk” te leren. Het aanbod breidt zich gestaag uit en ook de lezerskring.

Ik feliciteer “Joleijtin 2025 met haar porseleinen jubileum.

In het begin maakte Joleijt alleen educatieve lesprogramma’s; vanaf 2015 kwamen daar de educatieve boeken bij.  Madame Poubelle, Meneer Boek en Meisje Bloem vormen samen de serie “Een leukere wereld”.  En in de “Vrolijk leren” serie kwamen zes leesboekjes uit over maatschappelijk relevante onderwerpen als, de marskramer in de middeleeuwen, de ruileconomie in plaats van geldeconomie, leven met een beperking, de kracht van fantasie, het leven in verschillende culturen en over een kind dat zichzelf ‘leuk’ gaat vinden. Binnenkort volgt een boekje over vrede. Nieuw in ons fonds is het praatverhalenboek ”Ben je boos, pluk een roos…” dat uitnodigt om te praten met elkaar. Joleijt publiceert boeken voor kinderen, die ook leuk blijken te zijn voor grote mensen.

Meisje Bloem geeft een zoen aan haar opa, daar wordt opa vast blij van. “Maar Bloem, wat is dat dan, een zoen? Meisje Bloem denkt na over een zoen. Meisje Bloem zegt: ‘Een zoen is een cadeautje van je lippen voor iemand die je lief vindt. Je kunt honderd zoenen geven met je lippen, ook wel duizend.’ Meisje Bloem zegt: ‘Opa heeft van mij duizend zoenen gekregen. Papa ook en mama. En mijn broertje tien, want die is net geboren.’ “ De educatieve producten van Joleijt willen net als de zoenen van Meisje Bloem, ’cadeautjes’ zijn, die net als haar oprechte zoen, mensen blij maakt. Mensen die blij zijn kunnen een  leukere wereld maken.

¹ Van Dale woordenboek online. (2025)